Panoramor

Visst, jag vet att man ska ha en roterande kamera med slitsbländare när man fotograferar panoramor, men med åren har jag blivit duktigare på att skarva bildserier från en vanlig kamera. Och det är roligt!

Bryssel
Lausanne, Schweitz, urgammalt
Marabou, Upplands-Väsby
Puerto Rico
Radioteleskopet Arecibo
Rom, Petersplatsen
Salisbury
Santa Cruz, Kalifornien
Öresundsbron

Puerto Rico och radioteleskopet i Arecibo, 2001

Radioobservatoriet

Arecibo: En skål i djungelsn

352 kB

Som ett gigantiskt grått hav breder ut sig framför mig i djungeln, världens största antenn. Inte förrän man ser den i dess helhet så förstår man hur ofantligt stor den är: 305 meter i diameter. Mottagarkomplexet, ”The Platform” väger 900 ton och hänger 200 meter upp i luften i antennens fokus, i tre vajrar. Det runda huset där uppe, ”The Gregorian” är tre våningar högt och inrymmer 6 kryogeniskt kylda mottagare.

Arecibo: Mellanfrekvensrummet

729 kB

Mellanfrekvensrumnmet i Arecibo. En närmare förklring till märkningarna i bilden finns här. Den öppnas i ett nytt fönster. (Det gör den inte alls, men så snart jag får den färdig, så.)

Arecibo: Kontrollrummet

248 kB

Kontrollrummet i Arecibo, där man ställer in och fokuserar antennen och scannar av universum. Dörren till höger leder in till MF-rummet.

Övriga Puerto Rico

Kyrkogård vid Arecibo

404 kB

En katolsk kyrkogård en bit in i landet från Arecibo stad. Gravarna ser lite grann ut som husen, vita block bara. Det här är en fattigkyrkogård en bit upp i bergen. Ett gytter, ett myller, men med färgklickar här och där. De fattigaste har inte ens råd mer stenar utan får nöja sig med galvaniserade järnrör.

San Juan-panorama

475 kB

San Juan ser ut så här från toppen av den gamla spanska befästningen Castillo de san Cristóbal mitt i Gamla Stan.

Marabou i Upplands-Väsby

Marabous museibutik

392 kB

Den godaste bild du någonsin sett, Marabous museibutik på chokladfabriken i Upplands-Väsby norr om Stockholm. Det här är en butik med stil, med ädelträpaneler och röd plyschklädsel på stolarna. Den fanns från början i Göteborg, men plockades ned och lades i malpåse och plockades upp igen i Upplands-Väsby. Marabou (Kraft Sverige AB) har guidade turer och då kan du också få gotta dig över denna ovanligt välfyllda butik.

Rådhuset i Bryssel

Rådhuset i Bryssel

156 kB

Efter en presskonferens i Bryssel tog jag en titt på stan och gjorde detta tvåbilders stående panorama av rådhuset på stora torget i Gamla Stan. En närbild av de fantastiskt välgjorda, enorma mängderna småstatyer som smyckar hela huset, finns i Galleriet.

Katedralen i Salisbury

Katedralen i Salisbury

711 kB

Efter att ha varit på kurs i Frome i England hamnade vi av någon aledning i Salisbury. Det här är en morgonbild av den majestätiska katedralen, hopskarvad av fyra bilder. Andra bilder av katedralen finns i Galleriet.

Öresundsbron, hösten 1998

97 kB

Öresundsbron

Ett besök vid den endast halvfärdiga Öresundsbron, där den löper ut från Malmö. Här glömde jag minsann inte att låsa bländaren och se så bra det blev! Sanningen är att det ändå blev färgförskjutningar mellan bilderna, som jag fick kompensera bort i Photoshop.
Det är märkligt att tänka sig att vattendjupet bara är 6 meter mellan Sverige och Danmark där det är som djupast. I princip skulle man kunna gå över på styltor. Trots det ringa vattendjupet gungade sightseeingbåten rejält när vi åkte ut för att ta en närmare titt på högspannet (längst till höger, med 206 meter höga pyloner). Det gick inte att ha ölen stående på bordet.
Varje brosektion (mellan två pelare) väger 1800 ton och lyfts på plats av en specialbyggd pontonkran kallad Svanen, som kan lyfta 8000 ton. Sektionen placeras i en lyftanordning som även den väger 1800 ton. På danska sidan använder man istället tunnelsektioner i betong som läggs ned i en grav på havsbotten (det är så grunt att man måste gräva ur ett hål i botten för att sektionen inte ska sticka upp ur vattnet). Varje betongsektion väger 36.000 ton. Efter att en sektion gjutits, tätas den och får flyta ut själv och sänks sedan på plats. Sektion 13 sprang naturligtvis läck och sjönk på fel ställe.

Petersplatsen i Rom, 1999

Petersplatsen i Rom

1,6 MB

Och nu någonting för dig med den verkligt stora bildskärmen och det verkligt stora tålamodet: Petersplatsen fotograferad sommaren 1999 i storleken 1,6 megabyte. Njut av detaljerna. Denna bild sattes samman av 7 separata bilder. Som valigt är himlen åtgärdad, för det går inte att få byggnader och himmel bra samtidigt. Dessutom fick jag justera Roms pinjer och fick nöjet att avlägsna en byggkran bakom pinjerna tll höger.
Bilden är 1000 x 3800 bildpunkter och mycket detaljerad. Observera den halva japanska turisten till höger om mitten. Hon fick vara kvar för skojs skull. Samma turist har gått en bit och finns i sin helhet, tillsammans med en kompis, lite längre till höger.

Utsikt över Santa Cruz i Kalifornien 1999

Utsikt över Santa Cruz

550 kB

Under augusti 1999 var jag på reportageresa på University of Californa i Santa Cruz (UCSC) och tittade på Santa Cruz Operations stora tillställning SCO Forum 1999. Där var det Unix högt och lågt, men under en lunch passade jag på att besöka den högsta kullen på universitetsområdet och göra detta panorama ned över själva staden Santa Cruz. I horisonten syns Stilla Havet.
Himlen är fuskad. Det gick inte att både lyckas med färgtonerna på marken och på himlen. Andra bilder från Kalifornien finns i det kaliforniska galleriet och bland artiklarna.

Lausanne, sommaren 1978

Vevay, utanför Lausanne

424 kB

Det här är min första panoramabild och eftesom den är sämst ligger den sist. Här står jag på en liten artificiell kulle utanför Vèvay, en förort till Lausanne i Schweiz. Det var lunchrast på Bobstfabriken där jag var på kurs (meka fotosättmaskiner) och vädret var fantastiskt, så jag passade på att ta en 300-graders panoramabild av omgivningarna.
Fabriken doldes i skogsdungen bakom mig, den skog som förhindrade mig att ta en 360-gradersbild. Klantig som jag var på den tiden, låste jag inte bländaren och fick olika exponeringar för olika kamerariktningar och därmed olika färgtemperaturer. Det var knepigt att få ihop det ens någorlunda i Photoshop.


Till startsidan