Fotogalleri

Ett av mina intressen är fotografi och under årens lopp har det blivit en och annan bild som har varit värd att publicera. Ett par av dem har jag lyckats sälja till olika konstföreningar på flera företag. Jag ramar och gör montaget själv.

JPEG-filerna som skickas över Internet kan naturligtvis inte göra bilderna rättvisa, men du kan ändå få en liten uppfattning om min fotokonst genom att klicka på någon av miniatyrerna nedan. Bilderna har inte manipulerats med något bildbehandlingsprogram annat än för att så mycket som möjligt likna det fotografiska originalet.

Bilderna betraktas allra bäst på en större skärm, lämpligen med upplösningen 1024x768 eller större, med Truecolor eller 16 miljoner färger. Minska belysningen i rummet, så kommer kontrasterna fram bättre. Kopior av dessa bilder är till salu och kan fås monterade och ramade. Storlek och pris efter överenskommelse.

Landskap

Galleri - Sverige 1Någonstans i Sverige. Kvällsbild tagen på en 1/1000 sekund genom ett tågfönster. Det var bara tur att en stolpe inte hamnade mitt i bilden, som det annars lätt gör.

Galleri - Sverige 2Någonstans i Sverige II. Kvällsbild tagen på 1/1000 sekund genom samma tågfönster som ovan, fast något senare. På väg hem från semester i Lübeck. Bilden innehåller en massa små detaljer, som man först upptäcker efter ett tag. Här är en detalj.

Galleri - motorvägResultatet av att åka 500 meter på motorvägen med öppen slutare. En omkörning syns i rött i bildens nederkant.

Galleri - tåg genom växelStår man i sista vagnen på ett tåg som åker över en växel mitt i natten och håller slutaren öppen i 10 sekunder, ser det ut så här. Skenskarvarna syns tydligt som hack i ljusspåren från belysningen på spåret.

Galleri - ovan molnenDär nere under molnen finns Norge, har jag för mig. Det lite repiga fönsterglaset i flygplanet gav denna intressanta stråleffekt. Bilden är tagen bara sekunder efter det att planet kommit upp ur molntäcket.

Galleri - Yorks stadsmurRingmuren kring staden York i norra England. Muren är inte helt bevarad, men man kan gå på den långa sträckor.

Galleri - Durham i dimmaDimmig utsikt från bro i staden Durham i norra England. I bakgrunden syns silhuetten av Durhams katedral.

 

Stilleben

Galleri - Öl-stillebenÖl-stilleben från Lübeck i Tyskland.

Galleri- Öl-stilleben Öl-stilleben från Restaurang Centimeter i Wien. En en-sekundsexponering.

Galleri - VinprovningVinrestauranger i Grinzing i Wien har mycket vackert att visa upp. Vitt vin i kombination med rädisor är inte så dumt. Galleri - efter vinprovninngenEfter vinprovningen. På samma restaurang hade man en förnämlig vinkällare, där vi fortsatte att prova.
Galleri - Kaffe-stillebenEtt av mina bästa kaffe-stilleben. Bilden är tagen på Schwartzkopfs huvudkontor i Wien, därav märkningen inuti koppen. Galleri - kafébordKafé-stilleben med chokladbollar och Wienskt Melange-kaffe. Det är så gott man helst vill slicka på bildskärmen.
Galleri - tårtbitar Wien har många konditorier med läckert upplagda godsaker. Galeri - chokladsnittarDet här skulle kunna vara en reklambild för Konditori Aida, men det är det inte. Jag blev bara så hungrig när jag såg raden av chokladsnittar.
Galleri - wienerschnitzelDe största wienerschnitzlarna får man självklart i Wien. Den här var så stor att tallriken inte räckte till. Tillbehören är sparsamma, som sig bör. En enkel citron och en skål med potatissallad. Galleri - SuhsiSushi invaderar Europa på bred front. Observera att den inlagda ingefäran rosa i Österrike.
RäksmörgåsRäksmörgåsen har blivit något av smörgåsarnas kung här i Norden. Den här bilden tycker jag fångar räksmörgåsens innersta själ, med lysande gula ägg, glödande räkor, glansig gurka och skinande svart kaviar. Alla färger är med! Galleri - antennMin 144 MHz 7-elements kryssyagi, som fått sig en törn av en storm och pekade 45 grader uppåt, vilket av en ren händelse kom att möjliggöra satellitkommunikation.
Tekniska museetTekniska museet i Stockholm, efter stängningsdags. En bild med allt från höghjulingar till jetmotorer. Belysningen är mild, men samtidigt intressant.  

Växter

Galleri - buskar med frostFrusna rosenbuskar. Intressant frosteffekt i vildrosbuskar. Från Södertälje.

Galleri - grässtrå med reflexerTåtel. Ett av mina första försök med ett inte alltför releflektionsfritt 35-105 mm zoomobjektiv från Soligor, som trots allt föll väl ut.

Galleri - smörblommorSmörblommor. Vad annars. Jo, lite klöver. Vem kan motstå ängsblommor, om man har ett par närlinser påskruvade? Det är bara att kasta sig ned i växtligheten.

Galleri - glansiga blommorEn blomkruka råkade stå bra till i solen och jag kunde inte motstå att skruva på närlinserna.

Galleri - vit buskeHöstbuske. En bild rakt ned i en buske som förlorat all klorofyll.

Galleri - plommonPlommon. Här föll solen på ett särskilt mjukt sätt på plommonen och jag var inte sen att ta fram kameran.

Galleri - äppelblomÄppelblom. Den oskarpa vinjetteffekten är inte gjord i PhotoShop, utan härrör från ett alldeles äkta kamerafilter.

Galleri - genomlyst kaktusEn helt vanlig kaktus, som av en händelse kom att genomlysas av solen på ett intressant sätt. Nej, jag ska erkänna att bilden är arrangerad. Annars hade jag aldrig kunnat få till den helt svarta bakgrunden.

Galleri - träd i LübeckEn kvällsbild från Lübeck i Tyskland, när solen bara råkade ligga bra till bakom ett träd.

Galleri - röd-blå effektRosenknopp i blå-röd färgeffekt. Bilden är tagen med ett delat blå-rött filter och inget har manipulerats efteråt i PhotoShop.

PåskliljaVäxter lämpar sig för makrofotgrafering. Det är jag inte den förste att konstatera. Bilden är arrangerad. Påskliljan stod i vas och kunde riktas så bra som möjligt mot solen.  

Djur

Orange fjärilI Fjärilshuset i Hagaparken i Stockholm är fjärilarna stora och inte rädda för folk. Det utnyttjade jag. Den här gula tålde utan vidare att man kröp ned på 2 cm avstånd.

Svart fjärilDet finns särskilda matningsställen där skötarna går och sprutar ut sockervatten som fjärilarna kommer och äter. Då är jag på dem med makrot!

Vildvittra (papegoja)Astrid Lindgrens Vildvittra, med sina intensiva ögon? Nej, men en intelligent 15 cm lång papegoja som länge hindrade mig från att ta en bra bild, men till sist lurade jag den. Fåglarna i Fjärilshuset har kommit dit för att de farit illa och en del ser ledsamma ut. Här får de kompisar och förhoppnigsvis växer fjädrarna ut igen. Den här lilla hade iallafall alla fjädrarna kvar.  

Arkitektur

Galleri Stephansdomen i WienStephansdomen i Wien i Österrike. Den här bilden är aningen grynig och har störtande linjer, men jag tycker det ser majestätiskt ut. Grynighet var förresten ”inne” då bilden togs. Bilden är tagen på 1/30 sekund med 1000 ASA film och fötterna stadigt placerade på golvet. Håll andan och tryck av! Bilden gör sig som allra bäst i en halv meters väggförstoring.

Galleri - StonehengeStonehenge i England är också majestätiskt, det är det minsta man kan säga. Här en extrem motljusbild som ska försöka symbolisera monumentets förmodade kosmiska innebörd.

Galleri - Kyrka i YorkEngland är fullt av ståtliga katedraler. Staden York har särskilt många. Här är insidan av en som jag glömt namnet på, men snygg är den.

Galleri, Katedralen i FromeEn annan av de ståtliga katedraler England är fullt av. I Frome, nära Bath denna gång.

Galleri, tornet på Katedralen i SalisburyKatedralen i Salisbury i England är mycket stor och majestätisk. Det här är en morgonbild av tornet. Solen står ganska lågt. Det finns också ett panorama, bland panoramorna, taget vid samma tid. Galleri, fönster i katedralen i SalisburyInuti katedralen i Salisbury är det inte sämre än utanpå. Det här är bara ett av de mängder med blyinfattade fönster som finns. Det är en enormt vacker kyrka.
Galleri, kyrkfönster  i LübeckGalleri, kyrkfönster  i LübeckTvå kyrkfönster från olika kyrkor i Lübeck i Tyskland. Det vänstra är intakt från medeltiden och visar Döden i färd med olika otrevligheter. Det högra är modernt, men inte så illa ändå. Kanske det ursprungliga fönstret blåstes ut i kriget. Galleri, kyrkfönster från LübeckEtt fönster till från Lübeck. Det här fönstret var nästan helt rött och hela kyrkan lyste rött inuti. En mycket sällsam och vacker effekt.
Galleri, orgel i LübeckEn orgel i en kyrka i Lübeck. En ovanligt vacker orgelfasad i silver och mörkblått. Galleri, Fönster Helig Geist Hospital, LübeckRosettfönster från Heligen-Geist Hospital i Lübeck. Det råkade finnas en avsats att stå på så man kunde komma upp i jämnhöjd med fönstret. Bilden är inte restituerad. Men att ligga på det sjukhuset på 1600-talet skulle man nog akta sig för.
Rådhuset i BrysselDetalj av rådhuset i Bryssel, ett otroligt stenhuggeriarbete. Där sitter tusen och åter tusen figurer som föreställer alla skrån i staden. I jämförelse med detta byggs det inga snygga hus alls idag. Port i Prag, Vitis-katedralenGenom en port i presidentpalatset i Prag kan man se Vitiskatedralen, ett oerhört ståtligt byggnadsverk.
Vitiskatedralen i Prag, fönsterEftersom Prag ligger i Böhmen är blyinfattat glas något de är specialister på. Detta fönster i Vitiskatedralen var två våningar högt och något av det vackraste jag sett i den vägen. Vitiskatedralen i Prag, fönsterHela Vitiskatedralen är full av dessa konstverk i böhmiskt glas. Man bara häpnar och häpnar och gör slut på hur mycket film om helst.

Teknik

Neonlampa

En konstig lampa jag såg på en teknikutställning.

Kugghjul i Babbages differensmaskin All mekaniks absoluta topp: Summeringshjulen i Charles Babbages differensmaskin på Tekniska Museet i London.

Müstiq

Låt oss bli mystiska för ett ögonblick. På ön Långholmen i Stockholm fanns förr Långholmens kronohäkte, en byggnad som fick förfalla många år efter det att fängelseverksamheten upphört, men som idag är upprustad och har blivit til lyxhotell för folk utan klaustrofobi, Långholmen Hotell & Konferens. Fängelseimagen har man bevarat. Medan stället bara var en ruin (1985), ålade jag och två kamrater oss in genom ett hål i källaren och gjorde en unik bildserie. Bilderna är tagna med 50 ASA svartvit film och bildredigeringen i efterhand har hållits till ett minimum.

Långholmen, stora hallen

Längholmen, mot fönster Långholmen, mörk exponering mot fönster

Långholmen, trappa

Långholmen, mystikusar

Översikt av stora hallen med alla cellerna. Förfallet har gått långt och miljön, främst färgflagorna, gjorde mig helt extatisk.

Stora hallen i ett annat perspektiv i två exponeringar, båda med sina fördelar. Är det måhända en ond ande från fängelsetiden som skymtar i fönstren?

Trappan upp till rättssalen, en väg som fångarna förmodligen bävade för att gå i.

Isoleringscell? Nej, men en fängelsegarderob med de två mystikusar som var med, Dr. Nilson och Syster Beryl.

Människor

Galleri - Ilva i affär, TorekällbergetIlva i affären. En kamrat arbetade en sommar i en museibutik på friluftsmuseet Torekällberget i Södertälje och sålde karameller. För den som inte är bekant med de antika varorna: det blåa till höger är en sockertopp och förpackningarna ovan Ilvas huvud är kaffesorter som gått ur handeln för 100 år sedan.

Galleri - Man i radiomastLasse skruvar antennrotor. Jag ägde en gång en mycket hög radiomast, med tillhörande mycket stora kortvågsantenner mm. Här sitter en av mina vänner i toppen och justerar rotormekanismen.

Galleri - pappaMin far, som tänker på något, en sommarmorgon då vi åt frukost i trädgården. Normalt ska man försöka undvika att solstrålar som faller genom träd hamnar på människor, men i det här fallet förhöjer det bara bildens effekt.

MushologramHologram är väl i och för sig inget konstigt, men på bilden ser man dessutom mig, som fotograferar. Då fär bilden plötsligt en annan dimension, ett annat värde.

Lek med färg

Lusthus i motljusJag har alltid gillat att leka med olika kamerafilter. Det stod ett lusthus i Södertälje med färgat glas i rutorna och jag hade turen att se solen falla perfekt genom en grön ruta och kunde inte motstå den här bilden. Filtret är ett sk stjärnfilter med ritsor i 45° vinkel. En ofta använd effekt i TV, till exempel. Fontän i röttMan kan göra filter själv också. Den här bilden togs i Kungsträdgården i Stockholm med ett filter tillklippt av rött strålkastarplast. Jag fick göra flera exponeringar innan jag fick en som hade just de rätta kontrasterna. Det är svårt med motljus.
SandhögRedan som liten gillade jag att jaga färgeffekter. Här hade jag lånat morfars kamera, omkring år 1965 och hittat en sandhög med intressanta rasbranter och kvällssol. Här är det inget just nu. 
Fyvrekeri, nyårsnatten 2000Midnatt, nyårsnatten år 2000 hölls det största fyrverkeri Stockholm någonsin skådat och jag var ute med digitalkamera och stativ. Trots besprutning med champagne blev det några bra bilder. Fyvrekeri, nyårsnatten 2000Exponeringstiderna blev förvånansvärt korta. Den här bilden togs till exempel på en 60-dels sekund.
Andromeda All-StarsDen 19 november 1999 spelade ”Andromeda All-Stars” Ralph Lundsten-musik på Musikmuseet i Stockholm. Hade jag vetat att det skulle bli så rolig belysning, hade jag tagit med stativ. Nåja, handhållen kamera i ett nästan svart rum. Andromeda All-StarsAll-Stars använde sig av olika automatiska strålkastare som kunde röra sig och växla färg, och spädde på med rökgenerator. Här, en intensiv syntbild.


Till startsidan