Uppdaterad 2010-03-19
 

Sökväg: Startsida > Gallerier > Litauen > Vilnius

Inflygning över Vilnius, Litauens huvudstad

Vilnius

Järnvargen (Gelezinis vilkas), storhertig Gediminas (1316-1341) dröm om en stark huvudstad från 1323 växte upp och blev en av Europas skönaste städer, beundrad av många folkslag. Staden har sedan dess genomlidit många krig, men fick aldrig lida så mycket som under kommunismens dagar, fram till början av 1990-talet. Efter friheten restaureras staden med stor iver och träder åter fram som den skönhet den engång var. Turisten har mycket att se. En sommarkväll i Vilnius mäter sig väl med sommarkvällar i andra kulturstäder.

Del I: Stad och stadsdelar

Del II: Folkliv och institutioner

Del III: Kyrkorna

  Vilnius, turiststråket Pilies Gatve (Slottsgatan) På stan
Vilnius som turistmål
: Tag en tur på stan och du ska upptäcka att Vilnius är lika mycket turiststad som någon annan gammal kulturstad i Europa. Gamla Stan är äldre än många andras, och husen är mycket förtjänstfullt restaurerade.
  Vilnius universitet, biblioteket Universitetet
Vilnius Universitet är stadens stolthet och en symbol för den fria tanken. Ockuperande diktatorer stängde universitetet och deporterade lärarna under olika tidsperioder, men det har alltid öppnats igen och fortsatt sitt värv. Universitetsbiblioteket firade sitt 400-årsjubileum 1970 och universitetet sitt 1979.
  Vilnius, katedralen Kyrkorna
Vilnius hade 44 kyrkor före kommunismen, byggda i alla stilar, renässans, barock, ortodox och olika medeltida varianter och jag har åtminstone sett samtliga katolska som renoverats och några till. Här finner du de vackraste.
  Vilnius, blyinfattat glas Konsten
Fönster med blyinfattat glas ser man lite här och var, även i helt vanliga hyreshus, en vanlig form av konsthantverk i Litauen. Här hittar du också konstiga rör och annan kuriosa.


Sökväg: Startsida > Gallerier > Litauen > Vilnius

Till startsidan