Rödbetssoppa

(litauisk borstj)

2 l köttbuljong,
1 stor eller 4-5 små rödbetor,
4-5 potatisar,
2-3 morötter,
1 lök,
1 msk tomatpasta,
2 lagerblad,
3 nejlikor,
4 kryddpepparkorn,
5 svartpepparkorn,
1 tsk citronjuice, vinäger eller ättiksprit,
salt,
olja för stekning,
creme fraiche till garnering.
 Rödbetssoppa

Skala rödbetorna och riv dem grovt. Skär potatisen i tärningar. Skär löken i tunna skivor och riv morötterna grovt. Stek löken och morötterna tillsammans med tomatpastan.
Koka upp buljongen och tillsätt först rödbetorna, därefter potatisen och när potatisen är nästan kokt, kryddorna och den stekta blandningen. Kryddorna får inte kokas mer än 5 minuter. Tillsätt citronjuicen när kokningen är klar.
Garnera varje tallrik med en tesked creme fraiche.

Tips: För att ge soppan bättre konsistens och smak, ställ av kastrullen, men lyft inte på locket och rör den inte på en halv timme.

Skanaus!
Audrones recept


Till Matsidan
Till Startsidan