Uppdaterat 2009-07-17
 

Sökväg: Startsida > Gallerier > Litauen > Panorama

Panoramor från Litauen från 1999 och framåt

Slottet Trakai från bron, Litauen

När helst jag får en chans, för att vyn är så överväldigande, eller för att situationen inte riktigt passar i en helt vanlig bild, brister jag ut i ett panorama. Panoramatagningar kräver för det mesta stativ eller en stadig murkant och ett tålmodigt resesällskap. Dessutom ska man försöka komma ihåg att låsa exponeringsmätaren så att alla bilderna blir lika ljusa. Nåja, det kan ordnas i datorn senare.

Om din webbläsare är av den typ som anpassar (förminskar) bilderna efter skärmstorleken kan du klicka på dem för att få dem förstorade till full storlek.

Detta är lägsta nivån. Klicka på bilderna för att få förstoringar!

Korskullen 2009

Nida, från toppen av sanddynen

Sångfestival 2003

Trakai

Vilnius, presidentpalatset
Vilnius, stor stadsöversikt

Vilnius, våren 1999

Förklarat storpanorama över Vilnious, Litauen

Litauens huvudstad Vilnius har mycken ögonfägnad att bjuda. Så här fotograferad från toppen av Gediminas Torn, beläget på en hög kulle mitt i staden är den imponerande och sevärdheterna staplar sig på varandra. Gediminas Torn från 1300-talet är Vilnius ursprungliga befästning, nyligen renoverat och dessutom symbolen för landet Litauen. Efter 1999 har några landmärken tillkommit, till exempel Mindaugas-bron, som spänner mellan numren 37-43 i bilden.
Panoramat är sammansatt av 14 individuella bilder tagna med 50 mm normalobjektiv. Bilden både börjar och slutar med de tre korsen på Korskullen, alltså ett dryga 360° svep. Under bilden finns en schematisk skiss med förklaringar till alla byggnader och sevärdheter.
De tre korsen anses ha sitt ursprung i korsfästningen av tre munkar under medeltiden på just denna plats. Vilnius har över 40 kyrkor och den förnämsta, Katedralen, ligger nästan mitt i bilden. Andra prominenta objekt är Vilnius Universitet, med sina 400 år på nacken och en storslagen universitetskyrka. Kolla också St. Annas kyrka, kyrkan med vackrast fasad i hela Litauen.

Sångfestival i Vilnius, 2003

Sångfestival i Vilnius 2003, Litauen

Sångfestivalen 2003 i Vingisparken i Vilnius ”Till 750-årsminnet av kung Mindaugas” var ett bländande spektakel, med 3000 körmedlemmar, flera orkestrar, mängder av dansare, fyrverkerier och andra effekter. Som svensk sitter man helt förstummad över mångfalden och den befriande, uppfriskande, absoluta avsaknaden av pop- och rockmusik. Ingen ”kändisgala” här inte, utan helt vanliga människor som kommer från världens alla hörn för att visa sin uppskattning för det fria Litauen.

Nida-panorama 2003

Panorama över Nida på Neringa, Litauen

Ute på sandreveln Neringa, längst ned mot ryska gränsen ligger semesterstaden Nida och går man upp på den allra största sanddynen intill kan man ta detta panorama. Det täcker ungefär halva sandrevelns bredd och ut i kuriska lagunen, det innanhav som innesluts av Neringa. Du ser, från vänster fyren på berget Urbas, en militär installation, radiomasterna, nya kyrkan och hamnen i Nida.

Korskullen 2009

Korskullen vid Siaulai hade 2009 växt över alla breddar och långt ut på infartsvägarna. Kapellet med det röda taket till vänster var det som byggdes till påven Johannes Paulus II besök 1993. Bild: Thomas nyström.

Slottet Trakai, våren 2000

Slottet Trakai från fastlandet, Litauen

Litauernas absoluta stolthet är det medeltida slottet Trakai, eller Slottet på ön (till skillnad från det något äldre Slottet på halvön, en bit därifrån) beläget mitt i sjön Galves ett par mil utanför Vilnius. Det var centrum i storhertigdömet Litauen under storhertig Gediminas som byggde det en bit ifrån landets dåvarande huvudstad Kernave. Hertigen själv flyttade till Vilnius, men hans son Kestutis tog över Trakai, varefter Vytautas den store föddes här och i sinom tid gjorde Trakai till ett ekonimniskt och politiskt centrum. Slottet ligger som synes mitt i en sjö och den enda landförbindelsen är via en liten ö, till höger i bilden. På den ön bodde Vytautas vaktfolk, karajimerna, ett folk vars land (Krim) Vytautas tagit hand om på sina fälttåg, men som dock ansågs ytterst pålitliga.
Slottet var i princip helt raserat och har mer eller mindre byggts upp från ruiner. Restaureringsarbetet är fantastiskt och idag är Trakai en förstklassig turistattraktion. En målning med ungefär detta motiv hänger på väggen i de flesta litauiska hem. Panoramat är taget med digitalkamera från en brygga inne på land. Himlen är inte fuskad.

Slottet Trakai från bron, Litauen

Nu har vi kommit lite närmare, och står mitt på bron mellan Karajimernas ö och slottet, ungefär mitt i förra panoramabilden. Denna bild är skarvad av sju separata bilder.
Observera att karajimerna bor kvar i området runt Trakai än idag, har kvar sin gamla kultur och sitt eget gamla språk och ses med en viss respekt av litauerna. De har dessutom en moské i Vilnius.

Presidentpalatset i Vilnius

Presidentpalatset i Vilnius, Litauen

Presidentpalatset i Vilnius var under 1400-talet ursprungligen bostad åt Vilnius biskop, gjordes till residens för Tsarens generalguvernör från 1795, var bostad åt Napoleon år 1812, senare bostad åt Kotusov som slog Napoleon, byggdes om under 1824-1832, fick tjänstgöra som officersmäss åt Röda Arméns hejdukar, blev konstmuseum och konserthus, men gjordes slutligen till presidentbostad av den kommunistiske presidenten Brazauskas, 2002 förpassad till parlamentets talman. En varierad historia, således. På taket i mitten syns det litauiska statsvapnet, riddaren till häst, med sköld.
Panoramat är sammansatt av tre bilder tagna med vidvinkelobjektiv, på fri hand en natt i februari 2008. Byggnaden är ovanligt fint belyst.


Sökväg: Startsida > Gallerier > Litauen > Panorama

Till startsidan