Capri, San Michele och Sorrento

Capri är en ljuvligt vacker liten italiensk ö invid Sorrento på den syditalienska västkusten. Perfekt för en semester, prefekt för semesterfiraren med stor plånbok.

Capri i största allmänhet

Torget i Capri by Bakgata i Capri by St. Antonio i Anacapri by Havet utanför Capri

Capri By ligger lite ovanför hamnbyn Marina Grande. Det är en sån där by som finns i alla broschyrer, ofantligt solig och ofantligt vacker. Och ofantligt dyr. Ska du till Capri, så undvik att äta och köpa souvenirer där. Du blir garanterat lurad. Först två miljöbilder för att få in stämningen, därpå en bild inifrån St. Antonios kyrka i byn Anacapri, lite högre upp på ön. Avslutningsvis det svarta hav som mötte oss på vägen hem från Capri.

St. Stefano-kyrkan

St. Stefano, vänster gångSt. Stefano, orgelnSt. Stefano, höger gång

Kyrkan i Capri by är uppkallad efter St. Stefano och är som alla italienska kyrkor full med barockmästarerverk på väggarna. Bilderna visar kyrkans tre gångar. Kyrkan har den egenheten att orgeln sitter ovanför altaret.

St.Stefano, altaretSt. Stefano, kupol

Det lilla bi-altaret i den vänstra gången är ovanligt vackert, med en altartavla målad av någon av de stora mästarna. Kupolen är helt utan fresker, aningen ovanligt för att vara Italien, men ändå njutbar att se.

Blå Grottan (Grotta Azzurra)

Blå Grottan på Capri var känd redan på romartiden, men då var den inte blå utan helt vanlig. Sen dess har vattennivån stigit och det är när solen lyser in genom den låga öppnignen som vattent och grottans väggar skimrar i magiskt blått. Man har hittat mängder med fynd från romartiden som visar att grottan sannolikt har varit kultplats. Sedan föll grottan i glömska, tills den upptäcktes igen av tyskar under slutet av 1800-talet. Man reser till grottan antingen med buss eller med liten båt utefter kusten, från Marina Grande. Det kostar 8000 lire och är inte så förfärligt dyrt. Alldeles framme vid grottöppningen visar det sig dock att man måste betala inträde till grottan också: 15.500 lire! Som om man kunde vägra?! Italien är en enda lång rad betalstationer.

Blå grottan, håll ner huvudet!

Utanför grottan fick vi gå över i små, gungiga roddbåtar. Bilden är tagen strax efter att vi hoppat ned i roddbåten och åthutats att hålla ned huvudet. Varför, fick vi strax se. Grottans öppning är inte mer än en halvmeter hög.

Blå grottan, 1/8 sekund Blå grottan, 1/4 sekund Blå grottan, 1/2 sekund

Grotta Azzurra gör verkligen skäl för namnet. När vi skulle in i grottan tänkte jag att det skulle bli omöjligt att ta bilder därinne, men jag ställde iallafall kameran på 1/15 sekund. När roddaren vände längst in, tog jag en bild på 1/15, 1/8, 1/4 och 1/2 sekund och märkligt nog lyckades jag hålla kameran still trots att den lilla båten guppade och hoppade. Men jag förstår mig inte på människor som tar blixtbilder inuti en grotta som den här. Det är som att använda blixt på bio.

Villa San Michele

Den svenska drottningen Victorias livmedikus Axel Munthe levde största delen av sitt liv i Italien. Hans liv var oerhört mångskiftande och han upplevde många äventyr och katastrofer, jordbävnngar såväl som koleraepidemier.Han lyckades uppfylla sina drömmar och byggde sig ett underbart vackert hus på en klippvägg vid byn Anacapri på Capri. Huset byggde han på ruinerna av ett hus som en gång tillhört den romerske kejsaren Tiberius. Vid sin död skänkte han huset till svenska staten och det är numera museum och konstnärsbostäder.

För att kunna uppskatta de här bilderna riktigt bör du ha läst Axel Munthes bok ”Boken om San Michele”. Det är inte svårt att få tag i den. Den nytrycks ständigt. Den är ursprungligen skriven på engelska, men har blivit översatt till cirka 100 språk. För alla som läst boken, som ”tillhör klubben” kanske de här bilderna väcker härliga minnen. Låt denna bildsvit bli en rofylld rundvandring i Axel Munthes trädgård. Börja i nedre högra hörnet och gå runt medurs, för det är så man går när man kommer dit. (Jag har ”tvättat” bilderna från moderniteter som tjuvlarm och olika elektriska installationer.)

 Trädgård 2

 Trädgård 3

Trädgård 5 

 Trädgård 6

 Trädgård 1

Trädgård 4

Trädgård 9

Trädgård 7

 Sfinxen blickar ut över medelhavet

 Vid gravkammaren

 

Kapellet och musiksalen

Gång 2

 Den klassiska bilden av sfinxen

Nätt uteplats 

Axel Munthes sovrum

Gång 1

 Pelargångens slut

Pelargång 4

Pelargång 5

Pelargång 6

 Pelargång 2

Pelargång 1

Pelargång 7

Patio

För den som inte läst boken eller besökt San Michele och Capri, kanske det här kan tjäna som inspiration. Varför har inte jag ett sån't där hus?

Katedralen i Sorrento

Den heliga noskonen i katedralen i Sorrento

Den heliga noskonen! Jag vet inte vad den kan vara avsedd för, någon slags relikskrin kanske? Barskåp åt prästerna? Det finns en behändig dörr mitt fram. Jag har gjort bakgrunden ljusare för att noskonen ska framgå ordentligt.

Elektriska offerljus

Det är vanligt med ljusoffer i den katolska världen. Offret sker i och med att man tänder ljuset och låter tankarna vandra mot valfri ikon. Så icke i det moderna Italien. Se denna fantastiskt smaklösa skapelse i guldmålad järnplåt: De elektriska offerljusen. Man offrar ett mynt i myntspringan i mitten och får sedan slå om en helig strömbrytare ovanpå och på så sätt tända ett ljus. Efteråt kommer Padre och slår snabbt tillbaka alla strömbrytarna och så är konsolen klar för nya offer. Det finns olika varianter, med flämtande sken, med ilsket röd kontrollampa framtill, med krokiga ljus osv. I Peterskyrkan finns det dock bara äkta ljus. Det är ju Vatikanen, inte Italien.

Annat i Sorrento

Sorrentos missilförsvar

Jag beskådar Sorrentos missilförsvar.

Lathund

Den här trötta hunden låg och sov hela dagarna på piazzan bakom vårt hotell. Den hade fått en skylt så ingen skulle störa den. På kvällen gick den dock hem, och sov, får man förmoda.


Till startsidan