Åsiktsfabriken

Om du inte tycker om andra människors åsikter om allt möjligt, till exempel senap, jordbävningar och sport, gå inte förbi den här linjen! /////////////// Om du å andra sidan skulle våga läsa vidare finns en chans att du får läsa saker som du aldrig läst förr.

Innehåll

Mat och dryck
_Intressant senap
_Otäck dryck
Sport Svårplacerat
_Jordbävning i Sverige
_Lagliga pirater i gamla Sovjet
_Konstigheter


Intressant senap

GarstyciosOm du, som jag är intresserad av sushi, den japanska fiskspecialiteten, skulle du nog vilja pröva litauisk senap. Senapen, helt enkelt kallad Garstycios (senap) från R. Suslaviciaus Imone i Kaunas är den litauiska motsvarigheten till den japanska wasabin. Wasabi är som bekant en otroligt stark, grönfärgad pepparrotskrydda. Denna litauiska senap är exakt samma sak, men med pepparroten utbytt mot senapspulver. Döm om min förvåning när jag använde den som vanlig senap, men möttes av wasabi-styrka! Tunga grejor. Utblandad i relativt intetsmakande litauisk majonnäs blir den till en utsökt äggsås. Bilden visar senapen i typisk svensk frukostmiljö, en morgon när solen sken och alla var lyckliga.


Otäck dryck

Anden i flaskanAnden i flaskan?
Nej, men en kamrat fotograferad genom en flaska Bowmore, den bästa av elexir.

Jag tycker mest om franska slottsviner och whiskysorter med outtalbara namn från norra England, med en doft av sjögräs och en smak av brand och gamla bildäck. Men ibland stöter man på något helt annorlunda!

KonjaksetikettAzerbadjansk konjak (och inte en flintskallig Hollywood-polis). Se den usla typografin, standard i Sovjetunionen. Konjaken är inte särskilt god, men jag har smakat värre. Den har en smak av sovjetisk kolchos och en svans med doft av nedlagd kolgruva, ungefär. Jag sparade den länge, sannolikt mest för att försöka glömma bort den. Om det var trestjärnig konjak kan man undra hur enstjärnig smakar, men man ska nog inte prova. Georgisk konjak är värre, med en anstrykning av kärnkraftverk. Meningslösa fakta: Observera J-et i titeln ”KOHJAK” (H är N). Efter 1958 infördes bokstaven J i det azeriska kyrilliska alfabetet för att det skulle passa språket bättre (alla delrepubliker fick ju sina egna alfabeten skrotade vid ockupationen). KOHbRK är det rysk-kyrilliska ordet (b är mjuk-ljud, bakåvänt R är JA).

I Sovjetunionen var det väldigt få fabriker, butiker och produkter som hade ett eget namn, för att man inte skulle skapa några favoriter. Istället hade allting ett artikelnummer. Denna konjak är bara ”Azerbadjanskij konjak 13741-76”. Det låter förtroendeingivande.

Vadå? Veta vad man dricker? All sovjetisk konjak är bra, säger kamrat kommunist. Ta bara ett djupt andetag, blunda och drick. Överlever azerbadjanerna, så gör du det också.

Uppdatering 2006: Efter 10 års lagring ”på glasfat” hade smaken förändrats. Inslaget av nedlagd kolgruva var borta och smaken hade blivit mycket mildare, ja rent av blaskig. Men det gick att sätta eld på den.


Sport

Jag fullkomligt avskyr alla former av sport. Dessa blåsbälgar som far omkring och orsakar sjukvården stora kostnader. Deras flåsade får dessutom ett allt för stort intresse från media. Det ska tävlas om allt, från vem som kan banka bäst på en gummibit, till vem som kan slå den andra mest medvetslös, fast bara på överkroppen. De verkliga hjältarna är emellertid inte idrottsmännen, utan kemisterna som ständigt hittar på nya dopingmedel som inte kan spåras med gängse mätmetoder.

Förr kunde ungarna lira fotboll alldeles gratis på närmsta bakgård, men nu är det avgifter, sponsring, hallhyra, reklamtröjor, skatteskandaler och konkurser. Men man måste säga att sporten ger barnen en unik möjlighet att kombinera uteliv på helgerna med ekonomisk skolning: det finns inte en matvaruaffär som går fri från horderna av ungar som ska sälja Lottolotter.

Jag ska erkänna att jag varit på en ishockeymatch en gång, och att jag gillade det. Det var på stadion i Lausanne i Schweiz 1978, på matchen mellan Lausanne och Genève. Där var det stämning. Folk tog fram glühwein och dragspel. Det var en folkfest i ordets verkliga mening.

Dragspelets tid är emellertid förbi. Numera pumpar arrangören discomusik i högtalarsystemet så fort det blir lite händelselöst på planen. Det får inte vara tyst en sekund. Glühweinet är utbytt mot Absolut Renat och lagens flaggor mot järnrör och rökgranater. Hejaropen mellan hejarklackarna från förr är utbytta mot ställningskrig bakom stålstängsel med polisbevakning och internationella huliganligor far Europa runt och slår sönder städer, medan myndigheterna tittar på och ignorerar, i den heliga idrottens namn.

Men vid besök i fattigare länder kan man än idag se pojkarna spela fotboll helt gratis på bakgårdarna för sitt nöjes skull, helt utan klubbtvång, tröjtvång, lagtvång, reklamtvång och sponsorer.


Jordbävning i Sverige

Hur många svenskar har varit med om en jordbävning? I Sverige? Det har jag. Jag var i Ängelholm i mitten av 90-talet och höll en kurs i CorelDRAW på Banverket, när det plötsligt sade BOM! och hela huset gungade i flera sekunder, som om det flutit på vatten.

Eftersom det var fullt med järnvägsspår och godsvagnar runt huset, tänkte jag först att två tåg hade krockat, men eftersom inget hade hänt, insåg jag efter flera minuter att det måste ha varit ett jordskalv. Senare fick jag bekräftat att ett skalv hade inträffat, cirka 3-4 på Richterskalan.


Lagliga pirater i gamla Sovjet

ABBA-piratskivaI hustruns samling av grammofonskivor från Sovjetunionen hittade jag denna pärla, en piratutgåva av ABBAs ”Money Money” från det statliga sovjetiska skivmärket Melodia på en sån där tunn, böjlig, genomskinlig skiva som man ibland kunde hitta i musiktidningar på 70-talet. Den här skivan är dubbelsidig och på andra sidan finns en Uzbekisk musikgrupp kallad Jalla, som ingen hört talas om. Om du tittar noga ser du Melodias logotyp på skivan.

Per definition var allt som såldes i sovjetiska butiker legalt, naturligtvis, men det var med sovjetiska ögon, det. Ingen hade förstås frågat ABBA. Bilden på framsidan verkar vara en dålig xerografisk kopia av en bild med på tok för hög rastertäthet för den usla papperskvaliteten. Sovjetisk layout- och tryckteknik har aldrig varit, och är inte heller nu, särskilt högtstående.

Som svensk känner man igen ABBA, och visst är det ABBA som sjunger på skivan, men det är något fel på mixningen eftersom sångrösterna döljs bakom instrumenten (som i sin tur nästan döljs av distorsion). Eventuellt har Melodia kommit över/hittat/stulit en felaktig mix från Polar Records.

Konstigheter

Svårplacerade saker som jag hittat här och där.

Betalautomat, misshandlad

Hur man inte monterar något inuti en automat!
En parkeringsautomat i Stockholm. Montören var väl stressad och skulle sätta upp någonting snabbt. Då kör man bara rått ett par skruvar genom taket (vid pilen).

Närbild på skruvarna som sticker upp. En bild jag bara inte kunde låta bli.

Skruvar som sticker ut

Hård tilläggning Hur man inte angör en kaj!
Definitivt aja-baja för den nyblivne fartygskaptenen. Båtar är hårda - kajer är mjuka. En whisky för mycket i kaptenshytten, kanske?
Massmördare får inte komma in i USA
om de är så dumma så att de berättar om det på immigrationsblanketten. Om till exempel Milosevics hejdukar skulle åka till USA, tror du de skulle kryssa i Ja-rutan och erkänna att de varit inblandade i folkmord? Om överste Khadaffi skulle vilja ta sig en titt på Las Vegas, skulle han kryssa i Ja?

Flygbolaget Sabenas vänlighet vet inga gränser
I Sabenas In-Flight Magazine berättas det om alla elektroniska saker man måste stänga av under flygturen. De är dock storsinta nog att låta dig ha hörapparaten igång och du slipper stänga av pacemakern!

Änglatuttar

Änglatuttar
I Kristine kyrka i Falun finns en utmordentligt vacker predikstol med många vackra sniderier. Tittar man närmare på änglarna ligger det dock nära till hands att tro att träsnidaren tänkte på annat än Bibeln när han snidade änglarnas framdel.


Till startsidan