Grafisk design

BAKGRUNDSINFORMATION

CD-omslag, affischer, nothäften och konstböcker använder jag också datorn till. Samarbetet med konstnärer är stimulerande. Man får många nya insikter och får prova på ämnesområden man inte anade fanns. Jag tycker om att skapa fängslande bilder.

Röntgade händer och tangentbord

Till vissa artiklar måste man hitta riktigt klatschiga inledningsbilder. Så mycket klatschigare än så här kan det knappast bli. Det var en artikel om Falu Lasarett som behövde piffas upp, så jag passade på att göra en röntgenbild av ett tangentbord och därefter en bild av mina händer. Efteråt scannade jag röntgenfilmerna och falskfärgade och satte ihop dem i Photoshop så det blev färg-röntgen. Nog fångar det blicken? Och så här ser det ut när man röntgar ett tangentbord på ett sjukhus. Att röntga ett tangentbord
Screentryck, notböcker, CD-omslag pch visitkort är kanske inte så ovanligt, men vad sägs om slipsdesign och femkantiga vykort? Man kan prova på olika typer av ovanliga tryck; byggsatser, tredimensionella pappfigurer, folietryck eller något annat profilmaterial som gör att kunderna minns ditt företag för eviga tider framöver. Affischer kan göras extra spännande genom tilltryck med guld- eller silverfolie. Allt det här handlar om Prepress, ett finare ord för att göra trycksaker på PC och få dem att se bra ut även i tryck. Färgerna ska stämma och tryckeriet ska kunna trycka alstren till lägsta kostnad.

Teknisk grafik

Teknisk grafik ska vara överskådlig, pedagogisk och framför allt snygg att titta på. En aldrig så korrekt bild som är komplicerad eller ful vill ingen sätta sig in i. Jag har utforskat det mesta, som kartor, genomskärningar, systemskisser och olika typer av översikter i tredimensionell grafik.

Kartor

Karta med överlagd information

Den enklaste typen av karta, en topografisk karta med en överlagd beskrivning, i detta fall ett datornät i Härjedalen.

Världskarta med pålagd informatioon

Stockholm Radios täckningsområden visades bäst på två kartor, en över Sverige och en över världen, med symboler för alla de udda expeditioner man kommunicerat med.

Tredimensionell karta med blänk

En tredimensionell bild över hur Stockholm Radio kommunicerar inom Sverige och är anslutet till olika nätverk.

Tredimensionell bild av luftrummet med genomskinliga boxar

Luftrummet som flygledningen på Arlanda, Stockholm Kontroll har att styra och ställa i utrycks bäst i en tredimensionell modell av atmosfären.

Genomskärning av gruva

Den svenska järnmalmsgruvan Kirunavaara ser ut så här i genomskärning. Underdelen är ritad, medan övre delen är ett foto av malmberget, som jag tog just när planet landade på Kiruna flygplats  

Systemskisser och sprängskisser

ATLAS-detektorn vid CERN

ATLAS-detektorn vid Large Hadron Collider (LHC) i CERN i Genève i Schweiz är en magnifik kontruktion, 10 våningar hög och 44 meter lång 100 meter under jorden. Den ska hjälpa oss att förstå naturens innersta hemligheter.

Styrning av SPS-ringen vid CERN

Super Proton Synchrotron, SPS vid CERN är en mellanlagringring på 2,2 km diameter där man accelerar protoner till LHC-ringen. För att kunna rita den här bilden fick jag intervjua fem olika forskare.

Systemskiss med kabeldragning

Stora, invecklade system förklaras bäst med en förenklad skiss. Här är det kommunikationssystemen på Öresundsbron som har lagts ut på ett schematiskt sätt.

Systemskiss av kärnkraftverk, med datorer

Ett kärnkraftverk är något av det mest komplicerade som finns. Här är det Forsmarks kraftverk, Reaktorblock Ett som visas i förenklad form

Systemskiss av datornätverk

Swipnet, Tele2s Swedish IP Network är ett landsomfattande datornät med vida förgreningar till Europa, Baltikum och USA.

Fartyget Amorella från Viking Line i genomskärning

Viking Lines Amorella i en bejublad genomskärning från sidan, med alla större lokala nätverk, branbdlarm, telefoni och videodistribution. Denna skiss är uppbyggd i princip från en diskussion, eftersom Viking Line inte hade någon sådan skiss.

Globen Arena i sidovy

Datornäten i Globen, Stockholms rundaste byggnad, i genomskärning från sidan. Jag tog konstruktionsritningarna och byggde vidare med kablage, inredning, färger och förklaringar.

Globen Arena i toppvy

Datornäten i Globen, uppifrån. Bottenvåningen är vit, medan källaren är blå. På intressanta ställen är bottenvåningen genomskuren så man ser källarvånignen.

Ubåten Gotland i genomskärning med kommentarer

Svensk ubåt i Gotlands-klassen. Jag besökte ubåten och fick fram detaljerna i diskussion med kaptenen. Ursprungsskissen är Kockums, men den är påbyggd av mig.  

Diagram och långa processer

Frekvensspektrum med intressanta punkter skuggade Seti@Home-projektet delar radiospektrum med en obegriplig mängd andra tjänster. Universums väte strålar kring 1421 MHz och det är området med skär bakgrund i spektrum.
Industriell process Chokladtillverkningen på Marabou i Upplands-Väsby norr om Stockholm fick bli till en lång bild som kunde läggas ut längs nederkanten på ett tidningsuppslag.

Signalbehandlingsschema i tre dimensioner

Nu blir det komplicerat. Bilden visar signalbehandlingen i Berkeley Universitys projekt Seti@Home, sökandet efter utomjordisk intelligens.

2:a Världskriget for Dummies, serie om dekryptering

”Kapten Krypto räddar världen” med undertiteln ”2:a Världskriget for Dummies”, en kort serie om kryptotekniken under kriget och hur Bletchley Park, den brittiska dekrypteringsanstaletn återtog sin plats bland de stora krigshjältarna.

Fotobearbetningar

MRI-scan

Före: En vanlig magnetkamerabild tagen ur ett digfitalt bildlagringssystem på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Jag kände att den behövde mera av Astrids sagovärld över sig.

En Astrid-inriktad hjärna

Efter: De nyupptäckta områdena i hjärnan är hämtade ur Astrids barnböcker. Av en tråkig bild blev det en rolig och tankeväckande.

Silja Line

Före: En inte särskilt spännande bild på ett av Silja Lines kryssningsfatyg...

Partybåten

Efter: ... blev till en festlig festbild, med en förfärlig massa trolleri i Photoshop och ett par gamla fyrverkeribilder som bakgrund,.som den här.
NetWare PCONSOLE-affisch Plansch med funktion Den största plansch jag gjort, gjorde jag åt Eiknes utbildningsavdelning. Det rörde sig egentligen om två planscher, en röd och en blå, på 1 x 1,5 meter, som förklarar hur man konfigurerar utskriftsköerna i NetWare 3.x. Novell NetWare är ett alldeles underbart operativsystem, och det enda man inte direkt öser lovord över, är just utskriftskonfigureringen. Om du klickar på den lilla bilden får du se en av planscherna, men beväpna dig med tålamod, för den är väldigt stor. Planschen visar hela systemet med menyer och dialogrutor i PCONSOLE, hanteringsprogrammet för utskriftsköerna. Idén är att man i listan till höger väljer ut något vanligt förekommande driftsproblem eller någon administrationsuppgift. I slutet av texten finns en färgad koordinat. Man söker upp denna koordinat i rutnätet och ser var åtgärden ska sättas in. Sedan följer man bara pilarna bakåt och ser hur man ska bära sig åt för att komma till rätt ställe.

Allmän grafisk produktion

Ralph Lundsten, LustbarheterRalph Lundstens bok ”Lustbarheter” är den första bok med CD-skiva som givts ut i Sverige. Konstnärligt en mycket vacker bok, med många tänkvärda ord. Allt utformat i Ventura Publisher.

CD-produktion: omslag, klichéerOmslag till CD-skivor och kassettband, screentrycket på själva CD-skivan och gummiklichén till kassettbandskroppen. Allting gjort med CorelDRAW.

CD-omslag, ACD 20Här ser du omslaget till Ralph Lundstens ACD 20 ”In Time and Space”, med ljuvlig elektronisk Hawaii-musik, men dock med mänsklig kör. ©Andromeda Music 1995.

CD-omslag, ACD 21Här ser du omslaget till Ralph Lundstens ACD 21 ”The Seasons/Årstiderna”. Varje tonsättare med självaktning måste ju göra en Årstiderna. ©Andromeda Music 1996.

Omslag nothäfteTill julen 1995 kom Ralph Lundstens orgelsättning av ”En Midvintersaga”. Omslaget är gjort helt i CorelDRAW. ©Andromeda Music 1996.

Sony-affischEn reklamaffisch åt Sony Music, avsedd att förbättra försäljningen av Ralph Lundstens musikproduktion.

Skylt at Ralph Lundsten, Draw-designEn en och en halv meters plåtskylt för ett kafé i Norrland, designad i CorelDRAW. Det rörde sig om Ralph Lundstengården, en museigård tillägnad vår nationalkompositör Ralph Lundsten. Skylten skapades i nära samarbete med konstnären, grafiken rensades på onödiga vektorer... Skylt at Ralph Lundsten, i verkligheten...och exporterades som EPS-fil åt skyltfabriken. Efter tillverkningen såg den verkliga produkten ut så här.
CD-box, ACD 26Här rör det sig om en CD-box till fyra av Ralphs tidigare Natursymfonier, som kom i nyutgåva under 1999. Många olika program var inblandade: CorelDRAW, Photoshop och Page Maker. ©Andromeda Music 1999. Här är det inget just nu.
 

Udda grafik

Kongressbok, Conscience 93Kongressbok, Conscience 95QED AB stod som sponsor för två Science-Fiction-kongresser i Stockholm, båda kallade ConScience, 1993 och 1995. Andra kolleger sponsrade också. Dessutom fick jag göra layouten till kongressböckerna, affischmaterialet, med mera.

VisitkortI samband med andra uppdrag, har jag då och då gjort visitkort åt olika företag.

Femkantigt vykortEtt intressant uppdrag jag fick var att skapa femkantiga vykort åt en dansk konstnär. Det gäller att inte bara göra bildbehandlingen korrekt, utan också att passa in alla vykorten så att de kan tryckas på effektivast möjliga sätt på ett enda ark.

Affisch med silverDen här affischen blev väldigt bra. Högdagrarna är tryckta i silver och effekten när solen lyser på den är fantastisk (eller, ska vi säga ”den avsedda”).

 

Scanning och vektorisering

En mängd logotyper från kända tillverkare behövdes för en produktkatalog. Att få tillverkarna att själva lämna logotyper på maskinläsbart format gav ofta väldigt lustiga resultat. Därför fick jag scanna ett hundratal logotypblad, vektorisera och sedan optimera dem för hand i CorelDRAW. Så här blev det.

 

Dessa logotyper är kanske inte helt uppdaterade, eftersom logotyper ändras hela tiden. Det spelar mindre roll i sammanhanget.


Till startsidan