Sökväg: Startsida > [Tjänster >] Böcker > Böcker Bakgrund

Mina egna datortekniska böcker

BAKGRUNDSINFORMATION

Novell NetWare

75 råd till dig som har Novells nätverkMest som ett försök att roa mig själv började jag skriva på en bok om Novell NetWare 2.15 och 3.11. Det visade sig dock att det fanns intressenter, som tyckte att texten var både rolig och pedagogisk. Boken fick namnet 75 råd till dig som har Novells nätverk, utkom 1993 och trycktes i 5000 exemplar, som alla sålde slut ganska snabbt. Det är unikt för en bok i detta relativt smala ämne, i lilla Sverige.

Boken fick goda recensioner och en lärare skrev i ett brev ungefär så här: ”Jag blev inslängd som systemansvarig för skolans nät, och eftersom din bok tycks vara den enda på svenska som tar upp ämnet i tillräcklig detalj, så...” En stor del av populariteten tillskrevs den goda pedagogiken, humorn och den omfattande kommandosammanställningen.

Novell NetWare - dansk utgåvaIDG sålde boken i Danmark också och den blev så populär att den översattes till danska och gavs ut 1994. Där fick den namnet Novell NetWare, kort och gott.

94 råd till dig som har Novells nätverkNetWare 2.15 försvann ur historien och NetWare 4 började göra sitt intåg. Det var dags för flera uppdateringar med bland annat konfiguration i Windows och dylikt. NetWare Lite, som var Novells kortlivade satsning på peer-to-peer-nät hade försvunnit och flera nya Windowstips hade tillkommit. Boken fick namnet 94 råd till dig som har Novells nätverk och utkom 1994.

Stora guiden till Novells nätverkNovell annonserade att man skulle släppa stödet för NetWare 3.2 (det gjorde man visserligen inte när allt kom omkring, men så var i alla fall prognoserna) och världen skulle styras mot NetWare 4 och NDS-systemet. En ny utgåva av boken blev nödvändig. Den kom att kallas Stora guiden till Novells nätverk, blev på nästan 400 sidor och kom ut 1996. Trycket låg nu mera på NetWare Directory Services, katalogtjänsten som ger möjlighet att administrera alla nätets resurser från ett och samma ställe. Boken nytrycktes 1998.

IDG\Books har en sida om boken på sin site.

 

Internet

Stora guiden till Internet 1Internet blev helt plötsligt ett hett ämne och naturligtvis ville förlaget ha en bok om det. Jag och min journalistvän Ahrvid Engholm skrev tillsammans Stora guiden om Internet, som blev en storsäljare år 1994 (10.000 exemplar i första upplagan). Min del av texten handlade mest om modemteknik och kommunikationsteori och om den grafiska hanteringen. Till skillnad från alla andra böcker om Internet, som i princip bara berör World Wide Web och har halva boken fylld med beskrivningar av websiter som blir omoderna efter tre månader, riktades denna bok in på det praktiska arbetet med att ansluta sig till Internet och andra dataleverantörer, som BBSer. Praktisk modemteknik och felsökning ansåg vi vara viktigare än det rena fånklickandet.

Stora guiden om Internet 21995 hade Internet förändrats så mycket att det var dags för en ny utgåva av Stora guiden om Internet. De grafiska verktygen hade gjort sitt intåg (Netscape Navigator med flera) och andra nya program hade tillkommit för hantering av Internets resurser. Listmaterialet i boken hade blivit föråldrat och behövde också förnyas.

 

MS-DOS

Genvägen till DOSMS-DOS är inte dött, om nu någon trodde det. Jag fick en förfrågan av bokförlaget KnowWare om att skriva en bok om DOS som skulle distribueras genom Pressbyrån, vilket lät spännande. Den fick namnet Genvägen till DOS och säljs för bara 45 kronor. Märkligt nog köper folk fortfarande en bok om MS-DOS som bokförlaget gör vinst på. Återigen spelar pedagogiken och humorn nog en viktig roll. DOS lever! KnowWare Publishing hittar du här!

 

Förkortningsordbok

Jag har en förkortningsordbok under tillverkning. Teknikområdet datornätverk innehåller alldeles för många förkortningar, som många svänger sig med utan att egentligen veta vad de betyder. Det hade jag tänkt råda bot på.

Amerikaner älskar förkortningar. Det finns till och med en förkortning för förkortningar. ”TLA” betyder Three Letter Acronym och är ett litet skämt med dem som spyr ut förkortningar högt och lågt. Läs bara en datortidning så kastar sig förkortningarna över dig. Tidningarna är sällan pigga på att förklara alla förkortningar de använder och läsaren kommer till korta. Ännu har inget bokförlag nappat på listan, men jag söker vidare. Kanske du är intresserad av att publicera den? Här har du ett kort utdrag ur den för närvarande cirka 6000 ord långa listan.

 

Lustbarheter

Ralph Lundstens LustbarheterRalph Lundstens Lustbarheter utkom 1992 och är en av de finaste böcker jag gjort, även om jag inte skrivit den själv. Det är också den första bok som har sålts i Sverige innehållande en CD-skiva. Ralph Lundsten är Sveriges mest kände elektronmusikkompositör och tillika världens mest spelade. Hans musik hörs överallt och hans egen hemsida hittar du här!

 

Utgivning

Titel

Sidor

ISBN

Förlag

Språk

Utgivningsår

75 råd till dig som har Novells nätverk

130

91-88310-03-5

IDG\Books

Svenska

1993

Novell NetWare

214

87-7843-008-9

IDG\Books

Danska

1994

94 råd till dig som har Novells nätverk

241

91-88310-23-X

IDG\Books

Svenska

1994

Stora guiden om Novells nätverk

374

91-88310-44-2

IDG\Books

Svenska

1996,
1998

Stora guiden om Internet

346

91-88310-42-6

IDG\Books

Svenska

1994

Stora guiden om Internet 2

354

91-88310-70-1

IDG\Books

Svenska

1995

Genvägen till DOS

64

91-88782-05-0

KnowWare Publishing

Svenska

1995


Sökväg: Startsida > [Tjänster >] Böcker > Böcker Bakgrund

Till startsidan